Thüringer Wald

Het Thüringer Woud wordt ook wel het groene hart van Duitsland genoemd. Deze bergketen ligt langs de zuidgrens van de duitse deelstaat Thüringen, in de voormalige DDR. Over de kam van het gebergte loopt het beroemdste wandelpad van Duitsland: de Rennsteig. Maar ook daarnaast is het grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland een waar paradijs voor natuurliefhebbers en actieve vakantiegangers. De grote hoogteverschillen in het middelgebergte hebben gezorgd voor een rijke biodiversiteit. Bijzondere flora en fauna, zoals wilde orchideeën, zwarte ooievaar en keizersmantel komen hier nog voor. Aan de noordzijde is het Thüringer Woud steiler en dichter bebost dan aan de zuidzijde. De bossen die ook de kam van het gebergte tooien, worden naar het zuiden toe opener. Het landschap is glooiend en afwisselend met zonnige bergweiden en adembenemende vergezichten.

Elk seizoen heeft zijn eigen charme: bloeiende bergweiden in de lente, smaragdgroene bossen in de zomer, prachtige kleuren in de herfst en sprookjesachtige sneeuwlandschappen in de winter.

Naast indrukwekkende natuur, heeft Thüringen ook een enorme culturele rijkdom. Langs de middeleeuwse 'Via Regia' liggen de antieke steden Eisenach, Gotha, Erfurt, Weimar en Jena als parels aan een ketting naast elkaar. 

Thüringen was eeuwenlang verdeeld in vele kleine staatjes van graven, hertogen en koningen, die te weinig macht of geld hadden om oorlog te voeren. Men kon zich als hofhouding alleen onderscheiden door het aanstellen van kunstenaars of wetenschappers.  Zo ontstond er in Thüringen een klimaat waarin vele dichters, kunstschilders, componisten en andere kunstenaars en wetenschappers zich goed konden ontplooien. Bij bijna elke stap treedt de bezoeker in de voetsporen van beroemde personen als Bach, Luther, Goethe en Schiller. Er zijn vele burchten, kathedralen en musea, waarvan er meerdere op de UNESCO werelderfgoedlijst  voorkomen.